SEROWARNIA W LUTOMIERZU

SEROWARNIA W LUTOMIERZU

Serowarnia w Lutomierzu – rzecz dwóch kobiet mamy Stanisławy i córki Malwiny Pasternak z Lutomierza. Wspólnie reprezentują rodzinne wielopokoleniowe gospodarstwo rolne, zajmują się serowarstwem i jednogłośnie mówią, że oddały temu całe serce. Z pasji serowarskiej Pani Stanisławy powstał pierwszy krowi ser podpuszczkowy. Córka Malwina ugruntowała produkt lokalny i to on stanowił podwaliny do zbudowania produktu turystycznego. W Lutomierzu powstają sery świeże podpuszczkowe, półtwarde dojrzewające, a także masło i jogurty.

Serowarnia i jej otoczenie stały się miejscem spotkań lokalnej społeczności, mieszkańców, turystów odwiedzający ten region, jak i uczniów szkół z województwa oraz całej Polski w ramach warsztatów edukacyjnych. Serowarnia dziś to nie tylko miejsce warzenia sera, ale również obowiązkowy punkt na mapie turystycznej Gór Sowich i Ziemi Ząbkowickiej, oznaczony na Szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska oraz Smaki Ziemi Ząbkowickiej. Organizowane są spotkania łączące prelekcje o tematyce żywności z degustacją wyrobów. W każdą trzecią niedzielę miesiąca Malwina organizuje Targi Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika, które powstały na potrzeby jej klientów szukających wysokiej jakości żywności oraz dla promocji tego niezwykłego miejsca w którym mieści się serowarnia. 

Warto dodać , że pierwsze sery Pani Stanisława warzyła pod okiem Górali jeszcze przed wejściem Polski do Unii Europejskiej, były to oscypki. Najstarszy dyplom jaki znajduje się w Serowarni datowany jest na 2006 rok i jest to wyróżnienie w konkursie Kulinarne Dziedzictwo. W tym okresie zaczęły być  odtwarzane tradycje polskiej wsi i organizowane konkursy typu: stołów  wigilijnych, wielkanocnych, powstawały pierwsze jarmarki i środowisko zaczęło się poznawać i uczyć. Tak dodatkowe zajęcie Stanisławy Pasternak przerodziło się w pasję i konkretne umiejętności. Zaczęły się profesjonalne szkolenia serowarskie. W 2011 z innymi serowarami zostało zawiązane Ogólnopolskie Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych. W tym czasie poznawano tematy i tworzące się trendy na wysokiej jakości żywność, zapotrzebowanie zdrową polską żywnością. Trendy te sprawiły ze w 2012 roku została podjęta decyzja o założeniu profesjonalnej serowarni i dopiero po 3 latach udało się zaadoptować i wyposażyć warzelnie. W 2015 Serowarnia w Lutomierzu została wpisana do ewidencji weterynaryjnej. Równolegle odbyły się pierwsze dni otwarte w serowarni, pokazy serowarskie i w końcu same warsztaty warzenia sera na wesoło. 

Od 2016 została zarejestrowana Zagroda Edukacyjna Pasternak , jest to ogólnopolska sieć zagród mających na celu podtrzymywanie i promowanie tradycji wiejskich, rolniczych, edukacji o pochodzeniu żywności roślinnej i od zwierzęcej oraz podnoszenie prestiżu zawodu rolnika. 

Wszystkie te aktywności mają na celu promocje gospodarstwa prowadzonego już w 3 pokoleniu. Pokazuje prawdziwą dolnośląską wieś. W 2017 roku Malwina zorganizowała I Festiwal Pasternaka  promujące warzywo pasternak, wydarzenie o charakterze kulinarnym i  edukacyjnym. W marcu 2018 roku natomiast odbyły się I Targi Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika, które odbywają się cyklicznie w 3 niedziele miesiąca. 

Spełniło się wielkie marzenie, ze z produktu lokalnego została zbudowana mocna lokalna marka i na jej podstawie produkt turystyczny . Nadrzędnym celem jest odbudowane zabudowań dworskich z XVIII wieku, jakie stanowią gospodarstwo rolne, stale budujemy Centrum Turystyki Wiejskiej. Malwina jest także inicjatorką powstania Szlaku Smaki Ziemi Ząbkowickiej. 

Zapraszamy do odwiedzin wyjątkowej Serowarni

Skip to content

Korzystając ze strony zgadzasz się na używanie plików cookies, które są instalowane na Twoim urządzeniu. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close